Vladimír Franz hostem Talkshow Davida Hrbka

17.09.2012 19:30

Záříjovým hostem Talkshow Davida Hrbka je Vladimír Franz - hudební skladatel, autor scénické hudby a pedagog Divadelní fakulty AMU, kde již mnoho let vede Kabinet scénické hudby. Je ale také malíř, vystudovaný právník a v poslední době i možný kandidát na prezidenta České republiky.  Pro mnohé je také kontroverzní osobností kvůli jeho proslulému tetování. A o čem bude řeč? Jistě o tom, zda svou prezidentskou kandidaturu myslí vážně, v čem by se v nejvyšší funkci lišil od předchozích dvou českých prezidentů a jak vnímá současnou českou společnost. Mluvit se ale bude i o jeho práci pro divadlo, operách, volné tvorbě a malířství, kterému se také věnuje spoustu let. Už teď je jasné, že devadesát minut bude málo. A jisté je, že podobný večer se již nebude opakovat.

 

Vladimír Franz se narodil dne 25. května 1959 v Praze. Již během svých studií na Právnické fakultě University Karlovy (1978-82) studoval soukromě malbu u Karla Součka a Andreje Bělocvětova, skladbu u Miroslava Raichla a Vladimíra Sommera, dějiny umění u Jaromíra Homolky a dějiny hudby u Jaromíra Kincla. V letech 1981-84 byl spoluzakladatelem, scénografem, výtvarníkem a skladatelem autorského divadla Kytka.

Prof. Dr. Vladimír Franz, přední český hudební skladatel, autor scénické hudby a od počátku 90. let vůdčí osobnost nově se utvářející podoby českého postmoderního dramatu.

 

Vedle tvorby scénické a hudby k projektům filmovým a televizním se věnuje intenzivně také volné tvorbě. Je autorem monumentálních i komorních hudebních děl, jež zahrnují několik scénických oratorií, zpěvohru, kantáty, písně či madrigaly. Dosavadní vrcholy jeho tvorby představují opery Ludus Danielis, Válka s mloky, symfonie Písně o samotách a hudba k baletu Zlatovláska.

Malířské dílo Vladimíra Franze se klene od symbolisticky zpracovaných elementárních přírodních motivů a akvarelových impresí až po velkoformátové expresivně-orfické variace na hudební téma a velké "oltářní" obrazy.

V současné době působí jako pedagog

 

 Divadelní fakulty AMU, kde již mnoho let vede Kabinet scénické hudby, přednáší rovněž na Filmové fakultě AMU. V letech 1996-2000 stál v čele Akademického senátu AMU. Jako pedagog působil i na brněnské FAVU. Je čtyřnásobným držitelem ceny Alfreda Radoka (1998, 2000, 2002 a 2005) a Ceny Divadelních novin (2001).