Norman L. Eisen, americký velvyslanec v Praze, v Talkshow Davida Hrbka

16.10.2012 19:30

Americký velvyslanec Norman L. Eisen bude dalším hostem talkshow DH v DH. Stane se tak 16. října 2012 v tradičním čase, tedy v půl osmé večer. Rozhovor bude tlumočit Alexandra Langošová. Spolu s panem velvyslancem se představí i stálý hudební host, skupina Loco Poco.

 

 

Norman L. Eisen (* 11. listopadu 1960, Los Angeles, Kalifornie) je americký diplomat a státní úředník, od prosince 2010 velvyslanec Spojených států v České republice. V diplomatických kruzích získal pro svou nekompromisnost přezdívku „Mr. No“ (Pan Ne).

Jeho rodiče jsou američtí židovští imigranti, kteří během druhé světové války přežili holokaust. Matka, jež prošla vyhlazovacím táborem Osvětim-Březinka, je původem z Československa (Slovenska), otec pak z Polska.

Postupně vystudoval právo na Brownově univerzitě (1985; B.A.) a Harvardské univerzitě (1991, J.D.), kde byl spolužákem Baracka Obamy. V letech 1985 - 1988 pracoval pro losangeleskou pobočku židovské nátlakové organizace Anti-Defamation League (Liga proti hanobení). Po absolutoriu pracoval v právnickém oboru. Byl spoluzakladatelem organizace Občané pro zodpovědnost a etiku ve Washingtonu (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, CREW), jejíž hlavní činností je kontrola vlády.

Podporoval úspěšnou prezidentskou kandidaturu Obamy ve volbách 2008. Prezident jej pak v lednu 2009 jmenoval zvláštním poradcem pro etiku a vládní reformu.

Prezident Obama jej v červnu 2010 navrhl na úřad velvyslanec v České republice, který byl od 20. ledna 2009 neobsazen. Senát USA mu však odmítl poskytnout potřebný souhlas ke jmenování, zejména pro odpor republikánského senátora Charlese Grassleye, jenž potvrzení zablokoval. 29. prosince 2010 prezident využil svého ústavního práva, které umožňuje, aby jmenoval vysoké státní zaměstnance i bez nutného souhlasu Senátu, a to v případě, že je činnost tohoto tělesa přerušena (čl. II, odst. 2. Ústavy, tzv. recess appointment, odročené jmenování). Jmenoval jej tak velvyslancem bez souhlasu. Období služby je v tomto případě omezeno maximálně na dva roky, protože Senát musí takové ustavení potvrdit do konce dalšího volebního období, jež trvá dva roky.

V pátek 28. ledna 2011 předal pověřovací listiny prezidentu republiky a plnohodnotně se ujal funkce. V srpnu 2011 Eisen spolu s diplomaty dalších 12 států vyjádřil v otevřeném dopise solidaritu s průvodem homosexuálů "Prague Pride", za což sklidil kritiku některých osobností a hnutí z důvodu vměšování do vnitřních záležitostí země.

V roce 2011 Eisen také tvrdě lobboval proti internetovým aukcím léků v Česku, které by ušetřily miliardy korun, ovšem na úkor amerických farmaceutických koncernů.

V letech 2011 až 2012 dvakrát písemně podpořil Mezinárodní den Romů, navštívil pietní akci na místě bývalého pracovního tábora v Letech u Písku a navštívil Šluknovsko, aby se tam seznámil s životními podmínkami Romů.

(zdroj: Wikipedie)